Programjaink

A Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak feladatait egyesületünk a következő
szakmai programok által tervezett végrehajtani:

Esélyórák: Ezen tevékenység célcsoportjai az Óvodások, általános és középiskolások, pedagógusok. Fő célja az idősek, fogyatékossággal élő személyek, roma személyek mindennapjainak bemutatása, valamit a kirekesztés megelőzése, illetve átadni azokat az ismereteket, melyek hatékonyan biztosítják a fiatal korosztályok pozitív szemléletformálását az említett személyek irányába.

Esélynap: Célja, hogy érzékenyítő programmal jelennek meg a fogyatékossággal élő személyeket képviselő szervezetek. Az egész napos programra az óvodák és oktatási intézmények csoportjait és az érdeklődő lakosságát várjuk. A gyermek és ifjúsági korosztályt nemcsak az iskolában, hanem más színtereken, különböző szervezésben és módszertannal érik el a tolerancianövelő, a társadalmi sokszínűség elfogadását célzó programok.

Rajzpályázat az önkéntességről: A pályázat kiírásával célunk mind a gyerekek, mind a társadalom körében, hogy felhívjuk az önkéntesség fontosságára, hatásaira a figyelmet. Megmutatni sokszínűségét, népszerűsíteni és tudatosítani a társadalomban. Kapcsolódunk az Önkéntesség Világnapjához. Az alkotásokból kiállítást tervezünk az Önkéntes díjazottaknak.

Láthatatlan vacsora: Egyesületünk ezen programunkkal kívánja a középiskolás fiatalokat, pedagógusokat, önkormányzati döntéshozókat, valamint a vállalkozókat empatikusabbá tenni a nemlátó emberek irányában. Elérni, hogy nagyobb odafigyelést tanúsítsanak a fogyatékkal élő emberek iránt, akár szolgáltatásaik kialakításánál, nyújtásánál is. A Láthatatlan vacsora egy új, érdekes lehetőség az iskolai közösségi szolgálatban részt venni kívánó tanulók számára.

Akadálymentesítő kerekasztal: Célja a Tatabányán tevékenykedő, időseket, babakocsis édesanyákat, fogyatékkal élő embereket képviselő, számukra szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek vezetőit, tapasztalati szakértőit, kormány- és polgármesteri hivatal építésügyi hatóságánál, városüzemeltetési és beruházási osztályán dolgozó munkatársakat megismertetni a fogyatékkal élők igényeivel, annak érdekében, hogy a városban az újonnan megépülő épületek, megújuló közterületek használhatóvá, akadálymentessé váljanak a hátrányos helyzetű emberek számára is.

Akadálymentes színházi előadás: Segítségével a fogyatékkal élő emberek számára is elérhetővé, élvezhetővé válnak színházi előadások. Új, érdekes lehetőség nyílik az önkéntes tevékenységet végezni kívánók számára. A program célcsoportjai a hallás- és látássérült emberek elsősorban a tatabányai, tatai és oroszlányi járásból, a fogyatékkal élőembereket segítő szervezetek, illetve önkéntesek.

Színes Újváros: Lehetőséget nyújt, hogy az önkéntesség kézzelfogható közelségbe kerüljön, nem intézményes (iskolai, vállalati) keretek, hanem lakóközösségek számára közvetlen lakókörnyezetük színesebbé tételével.

Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona cím adományozása: Minden megszületett gyermek királyfi vagy királykisasszony a saját családjában. A gyermeknevelés öröme nem csupán hivatás, hanem a család, a közösség ereje, gazdagsága. A család szerepének megőrzése, megismertetése és annak népszerűsítése mindannyiunk közös érdeke. Egysületünk díjat adományoz három település polgármesterei, tisztviselői, valamint az előző évben született gyermekek és családjaik számára ezzel felkeltve a figyelmet a gyermekekre, mint értékre, valamint, hogy egy település megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám növekedésében rejlik. Programunk további célja a család szerepének megőrzése, megismertetése és annak népszerűsítése.

Települési gyermeknap szervezése – Súr: Célja a megye legtávolabbi településének településprogramjait színesíteni szemléletformáló programok lebonyolításával. A gyermekek érzékenyítése hátrányos helyzetű embertársaink elfogadására, megértésére, segítésére.

Önkéntes fogadószervezetek felkészítése: A CSEÖH felé az eddigiekben érkező jelzések szerint komoly igény mutatkozik az önkéntesek fogadásával kapcsolatos ismeretek, tapasztalatok, jógyakorlatok megosztására. Ezért egynapos felkészítést szervezünk számukra, melyen az alábbi kérdésköröket taglaljuk: önkéntesekkel ellátható feladatkörök meghatározása, önkéntesek toborzása, felvétele, bevezetése a szervezetbe, betanítás, feladatdelegálás, értékelés, elismerés, az önkéntesek motivációi.

Jelnyelvi tanfolyam: Fontosnak tartjuk, hogy A kormány- és polgármesteri
hivatalokban, ügyfélszolgálatoknál, a közintézményekben a hallássérült ügyfeleket
alapszinten kommunikálni képes munkatársak fogadják, ezért évente 15 fő Köz- és
kormánytisztviselőnek, közalkalmazottnak, ügyfélszolgálatot üzemeltető vállalkozások munkatársainak alapfokú jelnyelvi képzést rendezünk (45 órás, A/1 szintű jelnyelvi tanfolyam).