CSEÖH-Info stand – Bábolnai Gazdanapok

A 32. Bábolnai Gazdanapokon is vártuk a gyermekeket, felnőtteket, családosokat.
Munkatársaink és önkénteseink a játékudvar területén tájékoztatóanyagokkal, érzékenyítő, szemléletformáló eszközökkel, játékokkal fogadták az érdeklődőket. Újdonságot jelentett részeg szemüveges pályánk, melyet nagy beleéléssel, lelkesedéssel próbálgattak a standunkhoz látogatók.
Segítőink ismertették játékaink, eszközeink leírását, többször a gyakorlatban is szemléltetve azok helyes használatát, munkatársaink pedig bemutatták a CSEÖH országos hálózatát, működését, feladatait, célkitűzéseit, s szóróanyagokat osztottak az érdeklődő szülőknek, pedagógusoknak, magánszemélyeknek.

CSEÖH-Info stand – 69. Tatabányai Bányásznap

A megyei CSEÖH munkatársai részt vettek a „69. Tatabányai Bányásznap” elnevezésű 2019. augusztus 30. és 2019. szeptember 1. között megrendezett eseményen.
A rendezvényen kulturális, zenés, szórakoztató, és gyermek programok tárháza várta az érdeklődőket. A CSEÖH munkatársai pedig tájékoztató anyagokkal, valamint érzékenyítő, szemléletformáló eszközökkel várták az eseményre kilátogató gyermekeket, felnőtteket, családokat.

CSEÖH-Info stand – „Lakótelepi Fesztivál – 40 éves a Kertvárosi Lakótelep”

A megyei CSEÖH munkatársai szakemberekkel és önkéntesekkel kiegészülve a „Lakótelepi Fesztivál – 40 éves a Kertvárosi Lakótelep” elnevezésű rendezvényen várták az érdeklődőket 2019. augusztus 24-én. A rendezvényen kulturális (zenés, énekes) programok, hagyományőrző foglalkozás, népi és gyermekjátékok, érzékenyítő programok várták a kilátogató családokat, kicsiket, nagyokat egyaránt.
A Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház standjánál érzékenyítő eszközök, játékok kipróbálására nyílt lehetősége a résztvevőknek. Kortól és nemtől függetlenül valamennyi látogató érdeklődve vizslatta, próbálta ki asztalunknál elterülő eszközeinket, játékainkat: az érzékenyítő dominót, a hangzó memóriát, a lábbal érzékelő korong pályát, a tapintós felismerő játékot, a sport és ügyességi rejtvényeket és a CSEÖH totót. Eszközeink kipróbálása mellett meghívott szakembereink (úgy mint a fogyatékosságügyi tanácsadó) tájékoztatták a családokat az őket érintő témákban, valamint munkatársainktól ismereteket szerezhettek aktualitásainkról.

Az esemény sikeres lebonyolításában önkéntesek is részt vállaltak, nekik is köszönjük önzetlen segítségüket!

Nyári Tábori Esély Órák – Környebánya, Erdei Iskola és Ifjúsági Tábor

A nyári időszakban a látássérült Esély Órákon felül az idősügy témájában is tartottunk Esély Órákat a táborozó gyerekeknek Mecsei Ilona, meghívott tapasztalati szakértőnk közreműködésével.
A három különálló foglalkozás alkalmával megismerhették a diákok Mecsei Ilonát, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények vezetőjét, a téma szakértőjét. Előadónk vezetésével a gyermekek körbejárták az idősügy témakörét, megismerkedtek az időseket leginkább veszélyeztető betegségek kialakulásával, megelőzésével, tüneteivel. Átbeszélésre került miért fontos, hogy a fiatalabbak minél több időt töltsenek az idősebbekkel, s hogyan lehetnek segítségükre a hétköznapokban, az utcán, a boltban járva vagy épp buszon, vonaton utazva. Többen is beszámoltak arról, miként segítenek nagyszüleiknek a háztartásban, valamint milyen szabadidős tevékenységeket végeznek együtt, közösen szüleikkel, nagyszüleikkel.

Szakemberünk az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  • idősek otthoni látogatása: hangsúlyozzuk és éreztessük, hogy hasznos tagjai a családoknak, ez lelki és testi egészségük megőrzésében is fontos tényező
  • otthoni munkák: takarításban, bevásárlásban, közlekedésben (boltba, rendelőbe való eljutás) való segítség
  • családi, közösségi, kulturális programok szervezése: a közösen együtt töltött idő, mind az időseket, mind a fiatalokat építheti.

XIII. Gáli Családi Nap

2019. augusztus 24-én a megyei CSEÖH önkéntesek közreműködésével játékos foglalkozásokkal várta a XIII. Gáli Családi Napra kilátogató érdeklődőket. A Gál István-lakótelepi Nyárfaligetben családi vetélkedők, játékok, ügyességi és kreatív foglalkozások, valamint zenés és táncos produkciók biztosították a kellemes kikapcsolódást szülőknek, gyermekeknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház asztalainál különböző játékos feladatokban mérhették össze tudásukat, ügyességüket az érdeklődők:

  • Óriás puzzle
  • Űrkaland labirintus
  • CSEÖH Totó
  • Ötödölő
  • Sport-ügyességi rejtvények

A legtöbben baráti, családi csapatokat alkottak, s közösen teljesítették állomásainkat, melyeknél lelkes önkéntesek nyújtottak segítséget a feladatok ismertetésében, felügyeletében. Az önkéntes diákok kiváló instruktornak számítottak, barátságos, közvetlen személyiségüknek köszönhetően, valamint azért, mert korban közelebb álltak a feladatokat teljesítő gyerekekhez, mint a felnőttek, így „közös nyelven” beszéltek, ösztönözték a gyerekeket és felnőtteket is a feladatok teljesítésére.
Önkénteseinknek ez remek lehetőséget jelentett közösségi szolgálatuk teljesítésére. Az önkéntesség által a társadalom hasznos, tevékeny tagjainak érezték magukat, megtapasztalták a segítségnyújtás örömét, s önzetlen munkájukkal örömöt szereztek másoknak. „Jó érzés adni!”, s ezt önkénteseink is megerősítették!

Köszönjük Önkénteseink közreműködését!